poniedziałek, 24 października 2011

one table reopening - the winners bakery

nic nie nadaje się lepiej na reopening one table restaurant po tak wielu miesiącach od kwietnia. słodki reopening pod postacią the winners bakery

 
 
tarta Marty Gessler rewolucją inspirowana. a raczej kruche ciasto Marty (bo resztę robię po swojemu) która kilka tygodni temu w WO piała z zachwytu nad ciastem na gorąco. zapiałem i ja, kiedy po 15 minutach wyjąłem z pieca spód idealny. kruchy i delikatny. precz z zagniataniem, mąką prószeniem, w lodówce pół godziny co najmniej trzymaniem, wałkowaniem, do wałka ciasta przywieraniem. sio okruchy, bałagan!

przepis zmodyfikowałem do potrzeb swojej blachy - robię więcej. pół kostki masła, łyżkę oleju, 3 łyżki wody i łyżkę cukru rozpuszczam w żaroodpornej misce w piecu na 200 stopni. Marta mówi w piecu, więc w piecu robię, co i tak się rozgrzewać musi. dodaję mąki 150 g lub więcej (więcej), żeby za pomocą mieszania drewnianą łyżką wyszła taka zgrabna tłusta kula. wychodzi raz dwa, trzy razy łyżką starczy obrócić.


gorącą kulę wyrzucam na blachę i łyżką, po chwili już palcami, przyjemnie ciepłą i plastyczną naciskam, rozprowadzam, nakłuwam widelcem.


kiedy przez kwadrans siedzi w piekarniku - do czasu aż brzegi się zrumienią, od blachy odejdą - robię krem. bo to tarta z kremem, budyniem.podgrzewam mleko z wanilią. 3 żółtka miksuję z 70 gramami cukru pudru aż będą białe. następnie dodaję 20 gram mąki ziemniaczanej i dolewam ciepłe mleko. mikser miksuje, niech się połączą, bo za chwilę do rondelka z powrotem, mieszając nieustannie, niech zabulgocze gęstniejący budyń waniliowy.

krem gotowy jest w kilka chwil. gdy trochę przestygnie, na ciasto. na krem gruszki (śliwki, jabłka, co tam pod ręką). na gruszki i krem kruszonka. i do piekarnika na kolejny kwadrans, 20 minut.

trudno się oprzeć, ale pozwalam niech ostygnie. posypuję cukrem pudrem. parzę kawę, przedłużając grę wstępną do granic.



podwieczorek dla dwojga z dobrą muzyka w tle.

PS the winners bakery - nazwa adresem inspirowana i wypiekom przeznaczona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz